s
t
a
t
e
m
e
n
t
portfolio    statement    cv    contact
 Helena Pokkinen
 
 Kuvataiteilija - Visual Artist
 

TAITEILIJA                                                            -> in english 

Helena Pokkinen on syntynyt vuonna 1955 Kokemäellä. 

Hän on suorittanut kuvataiteilijan amk-tutkintoon johtavat täydentävät opinnot Tampereen ammattikorkeakoulussa vuonna 2009-11.  

Hän on myös valmistunut tekstiilisuunnittelijaksi Kuopion koti- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Lisäksi hän on opiskellut taidekasvatusta Lahden ammattikorkeakoulussa, ja plastista sommittelua, sekä puupiirrosta Taideteollisessa Korkeakoulussa. Hänellä on myös pukuompelijan ammattikoulutus. 

Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti vuonna 1995. Yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla hän on osallistunut vuodesta 2004 lähtien. 

Hän asuu ja työskentelee Tampereella.

esittely.html

TYÖSKENTELYSTÄNI

Kuvaan elämänilmiöitä yleensä abstraktilla tai symbolistisella tavalla. Teoksissani voi nähdä aiheita luonnosta. Lähtökohta on usein jokin yhdellä silmäyksellä havaitsemani asia ympäristössä, mistä voi olla tallella värisävy tai jokin rakenteellinen idea myöhemmin valmistuvassa työssä.

Joskus kuva pulpahtaa mieleeni joko selkeänä tai hämäränä jostakin alitajunnan tuntemattomasta lähteestä. Aihe on kuin kuvallinen synonyymi mielentilalleni, ajatukselleni tai jopa sanalle. Vaikka lähtökohta kuvalle juolahtaa hetkessä mieleeni, varsinainen työskentelyni tapahtuu hitaasti. Teokset kehittyvät vaihe vaiheelta, ja ideat ja keskeneräiset työt saattavat odottaa kauan valmistumistaan.

Pohjana työskentelyyni on monen vuoden kehitysprosessini. Sen aikana monet arkkityyppiset symbolit ovat tulleet omina kokemuksina tutuiksi ja olen löytänyt intuitiivisen polkuni.

Maailmassa on valtavasti kiehtovia asioita, kuten esimerkiksi monet samankaltaisuudet mikroskooppisessa ja paljain silmin näkyvässä maailmassa. Ajattelen, että ehkä on olemassa jonkinlainen rakenne, miten kaikki muodostuu.

Taiteessa tunnen olevani yhteydessä sellaisiin kokemuksiin, mitkä tapahtuvat ihmisille ympäri maapallon kautta aikain. Jotkin kokemukset voimme ymmärtää, mutta joistakin meillä on vain aavistus. Ajattelen, että taiteeni voisi olla ikään kuin pieni ikkuna tähän näkymättömään maailmaan.

KUVAUKSIA TEOKSISTANI:

1.  Siirtyminen

Tämä teos on tehty hiilellä vuonna 2009. Paperin koko on 72 x 90 cm. Olen aiemmin tehnyt luonnoksen pieneen kokoon. Kuva on syntynyt intuitiivisesti ilman mitään kohdetta, kuten teokseni yleensäkin. 

Ajattelen, että kun siirryt paikasta toiseen, et silloin ole tarkasti missään. Tämä on hetki, jolloin kaikki on sinulle mahdollista. Kenties olet peloissasi, mutta myös innoissasi.

Siirtyminen on tapahtuma paikasta toiseen, tilasta toiseen, ehkä ajasta toiseen aikaan. Se voi olla ajatus konkreettisesta tapahtumasta, mutta se voi olla myös mielentilan muutos. Myös shamaanit matkustivat henkien maahan liikkumatta minnekään.

   esittely.html

2. Kaukana – tässä 

Tämä on puupiirros vuodelta 2006. Se on yksi sarjasta ’Kaukana tässä’. Voit ajatella sanat, kaukana ja tässä, tietenkin monella tavalla, mutta ajatus, että voisit olla kahdessa paikassa yhtaikaa, saattaa tuntua oudolta. 

Tämä teos on vedostettu prässillä ja käsin. Kuva-alan koko on 33 x 50 cm. Laatat ovat koivuvaneria ja ne on kaiverrettu useita kaivertimia käyttäen. Värit ovat öljypohjaisia grafiikan värejä ja teos on vedostettu seitsemän kertaa. Se on tehty käyttäen läpikuultavia värejä ja vedoksessa on näkyvissä puun syykuvioita.

    esittely.html

3.  Kausi

Tämän pienen puupiirroksen olen tehnyt vuonna 2008. Koko on 9 x 10 cm. Minusta on mukava tehdä välillä pieniä teoksia. Pienen koon takia joutuu työskentelemään tarkasti, sillä pieni asia voi tehdä ison vaikutuksen lopputulokseen. Minityötä tehdessäni ajattelen, että se on kuin koru, ei niin kuin koristus, vaan jotakin vangitsevaa. 


Lähtökohtana tälle työlle oli vanha kaiverrettu laatta. Aihe kehittyi työskentelyn edetessä. Vedoksessa on monta värikerrosta, sekä läpikuultavina, että peittävinä. Pienet puupiirrokset vedostan enimmäkseen käsin. Yleensä käytän puupiirroksissa japaninpapereita, niin myös tässä työssä.

     esittely.html