näyttelyistä - exhibitions

   

     

 

Jatkoyhteys.htmlJatkoyhteys.htmlJatkoyhteys.htmlJatkoyhteys.htmlJatkoyhteys.htmlJatkoyhteys.htmlJatkoyhteys.htmlJatkoyhteys.htmlJatkoyhteys.html

JATKOYHTEYS

Kuvaan näyttelylläni todellisuutemme monikerroksisuutta. Ilmaisuni on abstraktia, johon eri materiaalit tuovat konkreettista fyysisyyttä. Maailmassa esiintyy eri mittakaavassa toistuvia rakenteita. Maailmaa ymmärtääkseen ja hallitakseen ihminen kehittelee monenlaisia kaavoja, malleja ja teorioita. Luonnossa ja mielessämme on myös ennakoimaton, villi puolensa. Intuitiivisesti ja unitilassa kohtaamme tuntemattomampaa todellisuuttamme.

Näyttelyssäni Galleria Rongassa neljä teosta muodostavat tilan kanssa kokonaisuuden. Teokset ovat kolmiulotteisia ja olen käyttänyt niissä läheltä löytämiäni, usein kierrätys- materiaaleja, mutta ne vievät ajatuksia myös kauemmaksi, ajatuksellisesti tai paikallisesti.

 

CONNECTION

My intention in this exhibition is to describe our multidimensional reality. Although my expression is abstract, I have used several concrete materials also recyclied materials in these works. We have many different models, formulas and theories to help us understand the world. But our mind and nature also have an unpredictable and wild aspect, and we encounter more unfamiliar realities intuitively.

In my exhibition in Gallery Ronga the works create space in harmony with the gallery. These works are three-dimensional and I have utilised materials that are found close at hand, but which might inspire thoughts of a place or time that is farther away.

 

 

Jatkoyhteys.html

OLOMUODOT   Stages of,  2011

Luontokappaleista voimme tarkastella silmin näkyviä ominaisuuksia, mutta tunnemme myös niiden kemiallisia ja fysikaalisia ominaisuuksia. Ihminen on oivaltanut teorioita ja kaavoja, joiden avulla ymmärrämme olomuotoja planeetallamme ja muuallakin avaruudessa.

Vaikka luonnossa toteutuu järjestyksellisyyttä, niin siihen kuuluu myös kaaos. Villi luonto on hallitsematonta, mutta myös kiehtovaa. Meissä itsessämmekin on hallittu puolemme ja niin kutsumamme pimeä puoli. Miellämme itsemme fyysisten rajojen mukaan, mutta mitä kaikkea mahdamme olla näkyvien rajojemme ulkopuolella.

Teoksen, nimeltään Olomuodot, olen valmistanut käytetyistä kahvisäkeistä. Kolmio on geometrinen perusmuoto. Pythagoralaisten pyhänä pitämä kolmio oli tetraktys, joka sisälsi kaikki maailman kuvaamiseen tarvittavat luvut ykkösestä kymmeneen.

Koko: korkeus noin 290 cm, leveys 325 cm,
koko pituus 1120 cm

 

 

Jatkoyhteys.html

TAJUNNAN TILA   State of Mind, 2011

Seison kohdallani ajassa ja paikassa maailmankaikkeudessa, ja katson samanaikaisesti moneen suuntaan. Katson eteeni ulospäin ja näen katujen vilinän ja kaiken arkipäiväisen elämän touhun. Näen arvaamattomana rönsyilevän villin luonnon. Katson ylöspäin päälakeni kautta ja näen kiehtovia merkkejä, malleja, kaavioita maailmaa kuvaamassa. Katson alas sisikuntani suuntaan ja näen kokemuksien kavalkadin elämäni kohtaamisista. Katson taakseni takaraivoni kautta ja näen jotakin todellista, mille en löydä suorasanaista selitystä. 

Tässä teoksessa käytän perspektiiviä epätotuudellisesti. Haluan unohtaa totutut rajat. Seinät suojaavat minua viimalta ja katto pitää sateellakin kuivana ja lämpimänä. Ne ovat tarpeelliset siinä muodossaan tällä hetkellä, mutta voisivat olla ylösalaisinkin tai pelkkänä säteilynä. Sanat, jotka lausuit kauan sitten, ovat yhäkin olemassa.

Tähän teokseen olen työstänyt vanhoja mainosvanereita jättämällä papereita kerroksittain näkyviin. Kuviopinnat olen muokannut repimällä ja leikkaamalla. Näiden vapaiden muotojen kontrastina suorat särmät yhdistävät kappaleet kokonaisuudeksi.

Teoksen koko: 225 x 280 cm

 

 

Jatkoyhteys.html

VALON KYYNEL   Tear of Light, 2011

Iloa ei olisi olemassa ilman surua, ja välillä itkemme ilosta. Mitä on valon kyynel? Me näemme valon, mitä on sellainen valo, mitä emme näe. Kiteinen aine syntyy, kun nestemäisessä olomuodossa olevaa ainetta jäähdytetään kiinteäksi aineeksi riittävän hitaasti. Kirjallisesti kiteytä ja kristallisoitua ovat synonyymeja.

Jokaisella alkuaineella on kiteinen rakenne. Ne kiderakenteet, jotka liittyvät atomeihin, voidaan pienentää kuution muotoon. Muotona pallo sopii kuution sisään, samoin kuin neljä muuta Platonin kappaletta.

Perusmuodot ovat pelkistetyimpiä muotoja, joiden avulla hahmotamme näkyvää, mutta mielenkiintoista on niiden liittyminen laajemmin elämänilmiöihin ja symboliikkaan.

Tämä teos koostuu kovista ja pehmeistä materiaaleista ja on vaatinut erilaisia työvaiheita. Valmistaessani vanhoista harsovaipoista höyhenille kiinnitysalustaa, hellyys jokaista pikkuvauvaani kohtaan tulvahti mieleeni. Kädet, jotka pyörittelivät vauvan puhtaisiin vaippoihin, asettivat nyt höyhenen kerrallaan ommeltikin alle. Taiteen tekemisessä on koko elämän kirjo hetkessä läsnä. 

Teoksen materiaalit: höyhenet, metalli, lasi
Koko: 135 x 135 x 28 cm

 

 

Jatkoyhteys.html

PIMEÄN SYLISSÄ   In Embrace of Darkness, 2011

Pimeän syli ei ole pelottava, vaikka se on lähellä jotakin tuntematonta: rajan, maailman, todellisuuden takaa. Unetkin ovat valaistuja, vaikka katselemme niitä silmät kiinni. Onkohan avaruuden mustissa aukoissa jonkinlaista valoa?

Maailmankaikkeudessa samankaltaiset asiat toistuvat, samat muodot löytyvät toistuvasti yhä lähempää ja lähempää tarkasteltuina. Ajattelukykyä huimaa, kun yrittää käsittää aurinkokuntamme osuutta universumissa. Oma sisin on kuitenkin lähellä, ja sitäkin kautta voi ulottua pitkälle.

Tätä teosta olen valmistanut rinnakkain Valon kyynel  teoksen kanssa. Käytetyt materiaalit ovat löytyneet kirpputoreilta ja muoto syntynyt kuparilangasta hitsaamalla.

Teoksen materiaalit: turkis, metalli, ledi
Koko: 115 x 115 x 50 cm

 

TEOKSISTA                                           näyttelyssä Jatkoyhteys

 

Nuorena menin usein metsään omaan rauhaani. Asettauduin paikalleni suojaiseen paikkaan, muilta näkymättömiin. Aivan hiljaa, paikallani ollen aistin luontoa, metsää joka solullani. Annoin itseni sulautua, niin että mahdollisimman vähän erotin omia fyysisiä rajojani. Sama kokeminen on vuosien myötä tullut yhä vain enemmän osaksi itseäni laajemmin elämän kokemisessa. Taiteeni syntyy tästä samasta maaperästä. Ajatus kaiken olevaisen yhteydestä on taiteeni kantava voima.

Miellän taiteen tekemisen hyvin fyysisenä tapahtumana, enkä tarkoita vain sitä konkreettista työtä, mitä käsilläni teen, vaan myös, että visuaalinen muoto tulee jostakin syvemmältä ruumiistani. Niihin ensikuviin, jotka siirrän nopeasti kynällä paperille muistiin, liittyy usein jotenkin magneettinen kokemus. Intuitiivisen ajattelun rinnalla itselleni luontaista on myös analyyttinen pohdinta

Olomuodot teoksessa säkkikangas edustaa elollisuutta. Se on kasvikunnasta peräisin ja monen ihmisen käsissä muokkautunut. Teosta valmistaessani sen paino ja koko sylissäni eli kuin jokin iso liskoeläin. Yhdistin teoksessa villin olemuksen perusmuotoon. Kolmioon liitetään monia merkityksiä.

Tajunnan tila teoksen lähtökohta on nautinto, mitä vanhojen tapettien repiminen ja ison seinäpinnan käsittely on jättänyt muistiini. Olin tehnyt joitakin kokeiluja liimaamalla paperikerroksia päällekkäin ja työstämällä niitä paljastaen kohtia kerroksittain pohjaa kohti. Taisi kerran bussimatkalla juolahtaa mieleeni mainostaulujen mahdollisuus. Lopulta vanhat mainoslevyt yhdistyivät luonnokseeni, jossa on eri suuntiin taipuva tilailluusio. Ajattelen että teos ehdottaa mahdollisuuksia näkyvään ja näkymättömään maailmaan. 

Valon kyynel ja Pimeän sylissä teokset ovat syntyneet rinnakkain. Muodot ovat tyypillisesti silmänräpäyksessä tajuntaani nousseet. Oli myös alusta asti selvää, että ne ovat valoa ja pimeyttä. Valo maalaa maiseman silmiä hiveleväksi. Onni tiivistyy kyyneleiksi. Jos suru kuolee, kuolee myös ilo. Kaikki neste riittävän hitaasti höyrystettynä muuttuu kiteiksi. Kun ajatus tiivistyy, sanomme sen kristallisoituneen. Kun Valon kyynel oli lähes valmis, muistin vanhan vesivärityöni linnun silmän. Pimeässä liikkuminen pelottaa. Itsessä pelottaa myös pimeän puolen kohtaaminen. Omalla matkallani unieläimenä susi tuli ohjaamaan kulkuani: yhdeltä polulta piti kääntyä takaisinpäin. Löytäessään yhteytensä tiedostamattomaan puoleensa ei lopulta ole mitään hätää. Pimeän sylissä teoksessa turkis edustaa eläimellistä puolta, ja vähän pelottavana teos kysyy: mikä uhkaa, mitä pelkäät? 

 

 

Jatkoyhteys.html

 

 

 

          

Jatkoyhteys / Connection 14.-26.5.2011

Galleria Ronga / Gallery Ronga, Tampere

portfolio    statement    cv    contact
 Helena Pokkinen
 
 Kuvataiteilija - Visual Artist