näyttelyistä - exhibitions

   

     

 

Elaman-kerroksia.html

Elaman-kerroksia.htmlElaman-kerroksia.html

Elaman_kerroksia.html
 

ELÄMÄN KERROKSIA

Elämän kerroksia Rajatilan molemmissa kerroksissa. Elämä on valoa ja pimeyttä, ja näkyvää ja näkymätöntä. Taiteeni liikkuu siinä rajalla, tai rajan molemmin puolin. Tajunnan tuntemattomat huoneet valaistuvat, eikä pohjimmaisessa kerroksessakaan enää ole niin pimeää. Galleriatilaan näkee sisälle suurista ikkunoista, mutta lasin läpi näky on kuitenkin vähän epäselvä. Se on kuin katsoisi tajuntaan. Vasta kun järjen hallinta antaa tilaa, näkee kirkkaammin. Alakerta on pimeä, niin kuin alitajunta. Ensin ei tiedä, mihin astuisi, mutta silmät tottuvat ja voi nähdä syvemmälle.
    
Näyttelyssäni myös materiaalit kantavat monia elämän kerroksia. Vanhat käytetyt materiaalit elävät teoksissani uutta elämäänsä. Ne ovat toimineet käytännön elämän tarkoituksissa ja tuovat teoksiini viitteitä konkreettisesta maailmastamme.

Vaikka luonnossa toteutuu järjestyksellisyyttä, niin siihen kuuluu myös kaaos. Villi luonto on hallitsematonta, mutta myös kiehtovaa. Meissä itsessämmekin on hallittu puolemme ja niin kutsumamme pimeä puoli. Miellämme itsemme fyysisten rajojen mukaan, mutta mitä kaikkea mahdamme olla näkyvien rajojemme ulkopuolella.

Valo maalaa maiseman silmiä hiveleväksi. Onni tiivistyy kyyneleiksi. Jos suru kuolee, kuolee myös ilo. Pimeän syli ei ole pelottava, vaikka se on lähellä jotakin tuntematonta: rajan, maailman, todellisuuden takaa. Unetkin ovat valaistuja, vaikka katselemme niitä silmät kiinni. Onkohan avaruuden mustissa aukoissa jonkinlaista valoa?

Näyttelyn teos-sarja Suuntaviittoja on syntynyt vanhoista mainostauluista. Mainostauluissa on ollut liimattuna uusi mainos vanhan päälle useita kertoja. Uusi on peittänyt vanhat alleen. Olen poistanut näitä papereita repimällä ja jättänyt eri kerroksista osia näkyviin. Joitakin olen paljastanut pohjavaneriin saakka. Tätä tehdessäni olen ajatellut, että meissä ihmisissäkin on vaikuttamassa monta kerrosta elettyä elämää. Joskus on tarve kaivautua pohjaan asti. Taiteilijalle on tärkeätä hyväksyä, että itsessä kaikki kerrokset saavat näkyäkin. Ei kaikki paljaana, eikä kaikki peitossa, vaan kaikki elämän vivahteet tasapainossa.

Mainostaulut ovat paahteessa ja tuiskussa kuluneet ja haurastuneet, ja niin on myös ihmisen elämä. Välillä saa nauttia vilvoittavista tuulista ja auringon lempeästä lämmöstä. Olen ikään kuin kaivautunut kaikkien kerroksieni läpi pohjaan ja sieltä siihen maailmaan, missä koen olevani ilman näkyviä kerroksia. Siellä olen antanut tuulten pensseliä heiluttaa.

o Lento

Intuitio on kuin olento, joka lentää omalla taajuudellaan meille näkymättömässä maailmassa. Sillä on kuitenkin kanssani kohtauspaikka, minkä hetkittäin tunnistan selkeämmin.

          

Elämän kerroksia / Layers of Life 7.7. - 24.7.2012

Galleria Rajatila, Tampere / Gallery Rajatila, Tampere

portfolio    statement    cv    contact
 Helena Pokkinen
 
 Kuvataiteilija - Visual Artist